Ми – батьки. Люди дорослі й статечні, ми часом зі щирим здивуванням запитуємо себе й навколишніх: і що вони – наші діти – знайшли для себе такого привабливого в тому Інтернеті?

Чому ладні годинами просиджувати, втупившись в екран монітора, витрачати свій реальний час на світ нереальний, створений примхливим сплетінням електронного павутиння?
Щоб зрозуміти, спробуйте самі хоча б одного разу “пірнути” у віртуальний всесвіт. Пройдіться його магістралями й манівцями – це не буде марно втрачений час. Бо світ інформації завжди має для кожного з нас свої сюрпризи й відкриття.

 

Відкриття батьківства

https://www.materinstvo.ru, https://www.parenting.ru – ресурси сайтів “Материнство”, “Мамам про дітей” допоможуть молодим мамам підготуватися до народження дитини, дадуть корисні поради щодо розвитку дитини від народження до дошкільного віку, організації дитячого харчування, взаємовідносин у сім’ї, де з’явився новий мешканець. Розділ “Бібліотека” містить щоденники молодих мам та веселі історії про дітей.

https://www.mother.ru – сайт “Мати” пропонує статті та інтерактивне спілкування з педіатром, логопедом, психологом; “Скарбничку родинного досвіду”, поради щодо раннього розвитку дитини.

https://www.mamochki.ru , https://mamadoma.narod.ru , https://baby.com.ua – “Мамочки”, “Мама дома” та “Бебіком”- це сайти про все, що може бути цікавим для молодої матусі – про вагітність та пологи, про виховання малят, про жіночу красу та здоров’я, про рукоділля та домашнє господарство, про сімейне дозвілля та відпочинок.

https://www.cooking.ru/cats/children_kitchen – дитяче харчування – від народження малюка до шкільного віку.

Секрети родинної педагогіки

https://www.detisite.ru – психолого-педагогічний сайт. Його рубрика “Ліцей для батьків” відкрита для тих, кого цікавлять питання розвитку, виховання і здоров’я дітей; “Інститут розвитку дитини” допоможе в підготовці малюка до школи, а у “Дитячому містечку” знайшлося місце для дитячої цифрової бібліотечки, художньої галереї та ігротеки.

https://aim.h1.ru/index.html – “Радетели”: матеріали сайту присвячені ранньому розвитку дитячих обдарувань.

https://www.bibicall.ru – “Про харчування та виховання”, а також – методики педагогіки Монтесорі, “Художники в памперсах”, перша допомога та уроки масажу, батьківські тести та конференції, веб-консультації у лікарів-педіатрів.

Як впливає музика на розумовий та емоційний розвиток немовляти? Яку іграшку варто пропонувати дитині? Як допомогти дитині позбутися шкідливих звичок? Про це та багато іншого – у розділі “Дитина і сім’я” на сайті Inlife: https://baby.inlife.ru/baby.php?level=0 .

https://www.forkids.ru – батькам цей ресурс пропонує важливу інформацію про здоров’я дітей, корисні поради для тих, хто разом з дітьми збирається виїхати у краї далекі чи близькі на відпочинок.

https://www.idea.dp.ua/baby/learning.htm – уроки, що стануть у пригоді батькам майбутніх першокласників.

https://baby.com.ua/razdel.php3?sch – а тут – корисні поради для батьків школяриків різного віку.

https://www.moyadytyna.com.ua/ Електронний журнал “Моя дитина” буде корисним педагогічним джерелом незалежно від того, якого віку ваші діти: від першого року життя і до складного етапу переходу від дитинства до дорослості супроводжуватимуть вас опубліковані тут поради та консультації.

https://www.grandland.newtech.ru/Sschool.htm – школа сексуального виховання – для підлітків та їхніх батьків.

 

 

Батьківський Web-клуб
https://www.rodclub.newmail.ru -“Батьківський клуб” широко відчиняє віртуальні двері для всіх, хто зацікавлений проблемами виховання і здоров’я дітей, їхньої освіти та розвитку творчих здібностей. А рубрика “Діти і звірі” допоможе знайти рішення тим, хто стоїть перед важкою дилемою щастя від спілкування з домашнім улюбленцем і зайвого клопоту на власну шию.

https://www.7ya.ru – сайт “7Я” має підзаголовок “Все про дітей”. Додамо – і не лише про дітей: також і про побут, і про організацію харчування родини, і про родинне дозвілля.

Конференція мам і татусів https://www.7ya.ru/conf/conf-Teenagers.htm стане в пригоді тим, чиї діти стоять на порозі зрілості.

https://www.8ya.ru – веб-клуб багатодітних родин запрошує до спілкування.
Якщо ж ваша родина надзвичайно особлива, бо маєте трійню, то сайт “Тройняшки” – саме для вас!: https://www.triplets.ru
https://www.ed.gov/pubs/parents/internet/index.html – Parents Guide to the Internet = Батьківський гід по Інтернету, англійською мовою
https://kidmath.ru/?KidMathru – сайт, присвячений розвитку математичних здібностей у дітей дошкільного віку

Дозвілля у домашньому колі

https://childrecords.narod.ru/musictales.html – музичні казки: “Аліса в Країні Чудес”, “Бременські музики”, “Пригоди капітана Врунгеля” та ще з десяток найулюбленіших музичних версій літературних і фольклорних творів.

https://playroom.com.ru/ – “Дитяча ігрова кімната”. Тут ви знайдете улюблені дитячі пісні з мультиків і кінофільмів, комп’ютерні та розвиваючі ігри для свого малюка, “розмальовки” допоможуть йому розвивати вправність руки та художній смак, а конкурс дитячого малюнка – продемонструвати свої здібності й помилуватись художньою вправністю ровесників вашої дитини.

https://www.varja.narod.ru – “ОДИ-БЕДЯ” – родинна веб-сторінка, що має підзаголовок “Малючковий мережевий журнал”. Хто ви для вашого малюка (батьківський тест)? Чим малюють наші діти? Куди варто зазарнути в Інтернет? – Відповіді на ці та подібні запитання пропонують його автори.

https://serg-klymenko.narod.ru/index.html – родовід Сергія Клименка. А родовід вашої сім’ї? Чи досліджували ви його разом зі своїми дітьми? З Інтернетом здійснити подібний проект буде легше: https://www.familysearch.org

 

Запропонуйте дітям:

Написати власну казку і опублікувати її на сайті бібліотеки (сторінка “Моя казка”): https://www.library.kherson.ua/child/tales/tales.htm

Намалювати ілюстрації до улюбленої книги для нашого “Електронного вернісажу” https://www.library.kherson.ua/vernisaj/vernisage.htm

 

Сімейне читання.
Читайте дітям, читайте разом з дітьми:

 

https://www.fabtales.com.ua – “Чарівні казки” – українською мовою;

https://www.skazka.com.ru , https://skaski.chat.ru/ukraine – українські казки, казки народів світу, літературні казки – російською мовою;

https://www.kid.ru/libtxt/lib/poisk/kidlibindex.html – Велика дитяча бібліотека на сайті “Кid.ru”;

https://www.lib.ru/MILN – Алан Александр Мілн – “Вінні-Пух” і все-все-все;

https://www.lib.ru/JANSSON , https://mumidol.narod.ru – Туве Янсон із мешканцями Мумідолу;

https://www.kulichki.com/inkwell/hudlit/inolit/darrel.htm Джеральд Даррелл – розповіді про звірів – реалістичні й фантастичні;

https://www.rusf.ru/vk – Кращі твори Владислава Крапівіна – на офіційному сайті письменника.

https://www.kulichki.com/comics/zoo – “Сивка-бурка” – ілюстровані оповідання про тварин.

https://www.chg.ru/Fairy – сайт “Дитяча казка” збирає і пропонує своїм відвідувачам казки, створені дітьми різного віку.

https://www.library.ks.ua/child/e_library/e_lib.htm – почитайте вашим діткам оповідання й вірші херсонських письменників!

https://www.kid.ru – містить бібліотеки – батьківську та дитячу; довідники для батьків (“Дитячі хвороби”, “Дитячі ліки”, “Дитячі проблеми”, “Календар розвитку дитини” тощо).

https://www.idea.dp.ua/baby – книги для батьків та тих, хто хоче стати батьками.

https://list.mail.ru/10926/1/0_1_0_1.html – каталог ресурсів для батьків, для дітей та про дітей.

 

Слухайте разом з дітьми:

https://www.umka.com.ua/child.shtml – українські казки, дитячі вірші, дитяча поп-музика on-line та на CD.

https://childrecords.km.ru – казки, інсценівки, мультфонограми та вірші російською мовою, у форматі mp3.

 

Обереги вашої дитини

https://www.gdo.kiev.ua/files/2002/07/273.htm – Сімейний Кодекс України. Його варто знати – щоб захистити права своїх дітей та власні.

https://donmolod.gov.ua/law/international/k1.htm – Конвенція про права дитини

https://school-sector.relarn.ru/prava – права дітей – для їхніх батьків, учителів та для них самих.

https://www.un.kiev.ua/ua/unicef/ss-raw.php – ЮНІСЕФ в Україні (сторінки Дитячого Фонду Об’єднаних Націй)